blog

Krachttraining voor Boksers: 7 Onmisbare Oefeningen

In dit blog delen we 7 onmisbare oefeningen om je bokstechniek te verbeteren, blessures te voorkomen en je prestaties in de ring te maximaliseren.

Ben je een bokser op zoek naar manieren om je kracht te vergroten? Dan is krachttraining essentieel voor jou! In dit artikel ontdek je 7 onmisbare krachtoefeningen die speciaal zijn ontworpen om jouw boksprestaties naar een hoger niveau te tillen.

Als bokser is het belangrijk om niet alleen te focussen op techniek en snelheid, maar ook op kracht. Sterke spieren zorgen namelijk voor krachtigere stoten en een robuuste verdediging. Deze krachtoefeningen richten zich op specifieke spiergroepen die cruciaal zijn voor een succesvolle bokscarrière. Door regelmatig deze krachtoefeningen uit te voeren, zul je merken dat je als bokser meer controle, power en uithoudingsvermogen hebt.

De voordelen van krachttraining voor boksers

Toename van spierkracht

Krachttraining helpt bij het opbouwen van spierkracht, wat resulteert in krachtigere stoten en een sterkere verdediging. Sterkere spieren kunnen meer kracht genereren, waardoor je stoten harder en sneller worden.

Verbeterde explosiviteit

Explosieve kracht is essentieel voor boksers, omdat het je in staat stelt om snel en krachtig te reageren op bewegingen van je tegenstander. Krachttraining met oefeningen zoals plyometrie kan helpen bij het ontwikkelen van explosieve kracht in je spieren, waardoor je sneller kunt bewegen en harder kunt slaan.

Betere lichaamssamenstelling

Krachttraining kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet en het vergroten van de spiermassa, wat resulteert in een betere lichaamssamenstelling. Een lager vetpercentage kan je snelheid en behendigheid in de ring verbeteren, terwijl een hogere spiermassa kan zorgen voor krachtigere stoten.

Versterking van de kernspieren

Een sterke kern is essentieel voor boksers, omdat het de basis vormt voor al je bewegingen in de ring. Krachttraining met oefeningen zoals planken kan helpen bij het versterken van je buik-, rug- en heupspieren, wat resulteert in een betere stabiliteit en balans tijdens het boksen.

Blessurepreventie

Sterkere spieren en gewrichten zijn beter bestand tegen impact en kunnen de kans op blessures verminderen. Door specifieke oefeningen uit te voeren die gericht zijn op het versterken van zwakke punten, zoals de schouders of enkels, kun je de kans op blessures verder minimaliseren.

Krachttraining voor boksers: 7 ooefeningen

1. Deadlifts: Een krachtoefening voor totale lichaamssterkte

De deadlift is een van de meest effectieve oefeningen voor totale lichaamssterkte en een must-have voor boksers. Het richt zich voornamelijk op de spieren in je benen, billen, onderrug en kern. Door regelmatig deadlifts uit te voeren, kun je je algehele kracht vergroten en explosieve kracht ontwikkelen die essentieel is voor het genereren van krachtige stoten in de ring.

Om een deadlift correct uit te voeren, begin je met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Pak de halterstang vast met een overhandse of gemengde grip, waarbij je handpalmen naar beneden of naar binnen gericht zijn. Houd je rug recht en je knieën licht gebogen terwijl je de stang van de grond tilt. Duw je heupen naar voren terwijl je de stang omhoog beweegt tot je volledig rechtop staat. Houd de spanning op je benen, billen en kern terwijl je de stang gecontroleerd laat zakken naar de grond.

Het is belangrijk om de juiste vorm te behouden tijdens het uitvoeren van deadlifts om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt en je knieën niet vergrendelt. Begin met lichte gewichten en werk geleidelijk aan naar zwaardere gewichten toe naarmate je sterker wordt en je vorm verbetert.

Deadlifts zijn een uitstekende oefening voor boksers omdat ze meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreken. Door regelmatig deadlifts op te nemen in je trainingsroutine, kun je je totale lichaamssterkte vergroten en je explosieve kracht verbeteren, wat resulteert in krachtigere stoten en een sterkere verdediging in de ring.

2. Squats: Versterk je benen en verbeter je stootkracht

Squats zijn een van de meest effectieve oefeningen voor het versterken van je benen en het verbeteren van je stootkracht als bokser. Ze richten zich voornamelijk op de quadriceps, hamstrings en bilspieren, die cruciaal zijn voor het genereren van krachtige stoten en het behouden van een stevige verdediging.

Om een squat correct uit te voeren, begin je met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en kijk vooruit terwijl je je knieën buigt en je heupen naar achteren duwt alsof je op een denkbeeldige stoel gaat zitten. Ga zo laag mogelijk terwijl je je knieën in lijn houdt met je tenen en duw jezelf vervolgens omhoog naar de startpositie. Zorg ervoor dat je de spanning op je benen en billen houdt tijdens het uitvoeren van de oefening.

Het is belangrijk om de juiste vorm te behouden tijdens het uitvoeren van squats om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je knieën niet naar binnen vallen en dat je rug recht blijft gedurende de hele beweging. Begin met lichte gewichten of zelfs alleen je lichaamsgewicht en werk geleidelijk aan naar zwaardere gewichten toe naarmate je sterker wordt.

Door regelmatig squats uit te voeren, kun je je beenspieren versterken en je stootkracht als bokser verbeteren. Sterkere benen stellen je in staat om harder en sneller te stoten, wat je een voordeel geeft in de ring. Daarnaast kunnen squats ook bijdragen aan een betere algehele lichaamssamenstelling door het verbranden van calorieën en het verhogen van de spiermassa.

3. Push-ups: Bouw kracht op in je bovenlichaam en kern

Push-ups zijn een klassieke oefening die je bovenlichaam en kern versterken, wat essentieel is voor boksers. Ze richten zich voornamelijk op de borstspieren, triceps, schouders en kernspieren. Door regelmatig push-ups uit te voeren, kun je kracht opbouwen in je bovenlichaam en kern, waardoor je krachtiger en stabieler wordt in de ring.

Om een push-up correct uit te voeren, begin je in een hoge plankpositie met je handen iets breder dan schouderbreedte uit elkaar. Houd je lichaam in een rechte lijn terwijl je je armen buigt en je borst naar de grond laat zakken. Duw jezelf vervolgens omhoog naar de startpositie, waarbij je de spanning op je borst, triceps en kernspieren houdt.

Het is belangrijk om de juiste vorm te behouden tijdens het uitvoeren van push-ups om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je je lichaam in een rechte lijn houdt en je ellebogen in een hoek van 45 graden buigt. Begin met gemakkelijkere variaties, zoals knie-push-ups, als je nog niet sterk genoeg bent om de oefening op je tenen uit te voeren.

Push-ups zijn een uitstekende oefening voor boksers omdat ze meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreken. Door regelmatig push-ups op te nemen in je trainingsroutine, kun je kracht opbouwen in je bovenlichaam en kern, wat resulteert in krachtigere stoten en een betere stabiliteit in de ring.

4. Pull-ups: Versterk je rug- en armspieren voor een betere verdediging

Pull-ups zijn een geweldige oefening om je rug- en armspieren te versterken, wat essentieel is voor een betere verdediging als bokser. Ze richten zich voornamelijk op de latissimus dorsi, biceps en schouders. Door regelmatig pull-ups uit te voeren, kun je je rug- en armspieren versterken, waardoor je beter in staat bent om stoten van je tegenstander te ontwijken en jezelf te verdedigen.

Om een pull-up correct uit te voeren, begin je met je handen iets breder dan schouderbreedte uit elkaar aan een pull-up bar. Trek jezelf omhoog door je armen te buigen en je schouderbladen naar beneden en naar achteren te trekken. Houd de spanning op je rug- en armspieren terwijl je jezelf omhoog trekt, totdat je kin boven de pull-up bar uitkomt. Laat jezelf vervolgens gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Het is belangrijk om de juiste vorm te behouden tijdens het uitvoeren van pull-ups om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je je schouderbladen naar beneden en naar achteren trekt en je ellebogen in een hoek van 90 graden buigt. Begin met gemakkelijkere variaties, zoals assisted pull-ups met behulp van een elastiek, als je nog niet sterk genoeg bent om de oefening op eigen kracht uit te voeren.

Pull-ups zijn een uitstekende oefening voor boksers omdat ze zich richten op de spieren die betrokken zijn bij het ontwijken en blokkeren van stoten. Door regelmatig pull-ups op te nemen in je trainingsroutine, kun je je rug- en armspieren versterken, wat resulteert in een betere verdediging en meer weerstand tegen de stoten van je tegenstander.

5. Lunges: Verbeter je balans en beenspieren

Lunges zijn een effectieve oefening om je balans en beenspieren te verbeteren, wat essentieel is voor boksers. Ze richten zich voornamelijk op de quadriceps, hamstrings, bilspieren en kuitspieren. Door regelmatig lunges uit te voeren, kun je je beenspieren versterken en je balans en stabiliteit in de ring verbeteren.

Om een lunge correct uit te voeren, begin je met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Zet een grote stap naar voren met één been, terwijl je je knieën buigt en je achterste knie naar de grond laat zakken. Duw jezelf vervolgens omhoog met je voorste been en breng je achterste been terug naar de startpositie. Herhaal de oefening met het andere been.

Het is belangrijk om de juiste vorm te behouden tijdens het uitvoeren van lunges om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen en dat je je evenwicht behoudt tijdens de hele beweging. Begin met lunge-varianten zonder gewichten en werk geleidelijk aan naar lunge-varianten met gewichten toe naarmate je sterker wordt.

Lunges zijn een uitstekende oefening voor boksers omdat ze helpen bij het verbeteren van je balans en stabiliteit, wat essentieel is voor het behouden van een stevige positie in de ring. Daarnaast versterken lunges ook je beenspieren, waardoor je krachtiger en explosiever kunt stoten.

6. Planken: Versterk je kern en verbeter je stabiliteit

Planken zijn een effectieve oefening om je kern te versterken en je stabiliteit te verbeteren, wat essentieel is voor boksers. Ze richten zich voornamelijk op de buik-, rug- en heupspieren. Door regelmatig te planken, kun je je kernspieren versterken en je stabiliteit en balans in de ring verbeteren.

Om een plank correct uit te voeren, begin je in een push-up positie met je ellebogen recht onder je schouders. Houd je lichaam in een rechte lijn terwijl je je ellebogen buigt en op je onderarmen rust. Span je buik- en bilspieren aan terwijl je je lichaam in een rechte lijn houdt. Houd deze positie zo lang mogelijk vast.

Het is belangrijk om de juiste vorm te behouden tijdens het uitvoeren van een plank om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je je lichaam in een rechte lijn houdt en je heupen niet laten doorzakken of omhoog laten komen. Begin met kortere planktijden en werk geleidelijk aan naar langere tijden toe naarmate je sterker wordt.

Planken zijn een uitstekende oefening voor boksers omdat ze de kernspieren versterken, die essentieel zijn voor het genereren van krachtige stoten en het behouden van een stevige positie in de ring. Door regelmatig te planken, kun je je stabiliteit en balans verbeteren, wat je een voordeel geeft in gevechten.

Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

training
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
combo youth academy
-16
18u
18u
18u
12u30
kickboksen 16+
19u
19u
19u
20u
boksen 16+
20u30
20u30
20u30
20u
boksen basics 16+
18u
18u
fightness 16+
19u
19u
19u
women's only 16+
20u
20u
11u
11u
open gym 16+
22u - 00u
17u - 00u
22u - 00u
17u - 00u
22u - 00u
training
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
combo youth academy
-16
18u
18u
18u
15u
grappling 16+
18u
18u
10u
13u
boksen 16+
20u30
20u30
20u30
16u
kickboksen 16+
19u
19u
19u
16u
fight2dance 16+
12u
18u
Women's only 16+
20u
20u
19u
open gym
23u
17u
23u
17u
23u